Ongelukken
Hoewel bijna onvoorstelbaar kunnen er ongelukken voorkomen: het laten vallen van een chemische stof, een onbedoelde reactie van een chemische stof, het onwel worden etc. Bij dit soort gebeurtenissen dient de bedrijfshulpverlening geactiveerd te worden via het telefoonnummer 1333.
De bedrijfshulpverlening draagt zorg voor de eerste hulp en de beoordeling of verdere hulp geboden is. Ook draagt de bedrijfshulpverlening zorg voor de adequate rapportage zodat de UM weet heeft wie het slachtoffer is en dus nazorg kan verlenen en eventuele verbeteringen in de bedrijfsprocessen kan aanbrengen.
Incidenten en ongevallen dienen altijd gemeld te worden via het digitale meldpunt: melden van ongelukken en incidenten.
Download hier het formulier.
Prikaccidenten
Bij het uitvoeren van onderzoek met humaan of dierlijk materiaal wordt vaak gebruik gemaakt van naalden of mesjes. Bij een prik- en/of een snij-accident, kunnen er mogelijk ziekteverwekkers in het lichaam komen, afhankelijk van de ernst van het incident en het materiaal waarmee gewerkt is. Indien mogelijk de getroffen vinger of hand meteen stuwen en laten uitbloeden onder de kraan. Wanneer de bloeding hevig is onmiddellijk de bedrijfshulpverlening activeren via het telefoonnummer 1333.
Wanneer er bloedcontact is geweest met de naald of het materiaal dient de medewerker naar de Spoedeisende Hulp van het azM te gaan. Daar wordt beoordeeld of er een nadere behandeling nodig is. Elk incident moet worden gemeld via een digitaal meldpunt: melden van ongelukken en incidenten.
Download hier het formulier.
Spill instructie laboratoria
Werken met gevaarlijke stoffen (chemicaliën, gassen etc) levert onder andere het risico op van morsen of spills. Om hier op een verantwoorde wijze mee om te gaan, rekening houdende met de veiligheid van medewerkers en omgeving is een korte instructie opgesteld.
Download Spill-instructie-laboratoria-maart-2012